Spirulina: Proprietăți, Administrare și Efecte Adverse
07.08.2023Spirulina: Proprietăți, Administrare și Efecte Adverse
Spirulina este cunoscută ca o algă ce are foarte multe beneficii asupra organismului. Este considerată a fi un superaliment, ca urmare a substanțelor nutritive pe care le conține. Chiar dacă este unul dintre cele mai populare suplimente alimentare, este important a consulta medicul înainte de introducerea spirulinei în dietă. De asemenea, este util a te informa la sursele de unde provine spirulina, pentru a te asigura că beneficiezi la maximum de proprietățile acestei alge.
Ce este spirulina?
Spirulina este o algă albastră-verde, ce face parte din clasa cianobacteriilor și care se dezvoltă atât în apă dulce, cât și sărată. Este considerată a fi una dintre cele mai vechi forme de viață, și era consumată regulat de către azteci și alte civilizații, atât ca aliment, cât și ca medicament, pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Există mai multe specii de spirulină, cea mai comună dintre acestea ce poate fi găsită în farmacii cu ușurință este Arthrospira platensis.
Ce conține spirulina?
Spirulina este considerată a fi un superaliment ca urmare a conținutului impresionant de nutrienți. Aceasta are în componența sa peste 200 de substanțe nutritive, precum vitamine, minerale, dar și o cantitate impresionantă de proteine, conținând toți aminoacizii esențiali pentru organismul uman. Valorile nutritive pentru 10 g (grame) de spirulină sunt următoarele:
Este important de menționat că spirulina conține și 3 pigmenți, precum:
- clorofila - efect benefic asupra tractului digestiv, stimulează regenerarea celulară;
- ficocianina - stimulează sistemul imunitar, formarea celulelor sanguine;
- carotenoizii - previn bolile cardiovasculare, au rol protector asupra vederii.
Spirulina conține și acizi grași importanți pentru funcționarea corespunzătoare a organismului, cum sunt:
- acidul linoleic;
- acidul alfa-linoleic;
- acidul gama-linoleic;
- acidul stearidonic;
- acidul arahidonic;
- acidul docosahexaenoic (DHA);
- acidul eicosapentaenoic (EPA).
La ce este bună spirulina? - Beneficii și Proprietăți
Administrarea constantă a dozelor optime de spirulină are un efect benefic asupra întregului organism. Aceasta acționează asupra majorității organelor și oferă o stare de energie. Spirulina este recomandă tuturor vârstelor, ca urmare a proprietăților sale. Însă, aceasta este indicată ca supliment alimentar pentru refacerea organismului după un eveniment stresant sau pentru susținerea acestuia în timpul unui efort fizic sau intelectual.
Energie și stare generală îmbunătățită
Spirulina contribuie la îmbunătățirea stării generale și la creșterea energiei prin aportul de nutrienți, în mod special al vitaminelor din grupul B. Suplimentar, spirulina favorizează multiplicarea lactobacililor (bacteriile bune) de la nivel intestinal, care produc vitamina B6. Astfel, nu doar că asigură o anumită cantitate a vitaminei B6, dar și stimulează producerea acesteia de către bacteriile aflate în intestin.
Un alt efect al spirulinei este cel asupra secreției de serotonina, hormonul fericirii. Compușii din structura algei modulează procesul de producție și secreție a serotoninei pentru a favoriza starea de bine. Spirulina stimulează și producerea de melatonină, hormonul somnului, contribuind astfel la un somn odihnitor.
Favorizează procesul de slăbire
Spirulina administrată atât sub forma tabletelor, cât și a pulberilor poate favoriza slăbitul, în special dacă este respectat un stil de viață sănătos:
- dietă echilibrată nutrițional;
- practicarea regulată a exercițiilor fizice;
- odihnă optimă.
În dietele de slăbit, multe persoane preferă să consume pudra (pulberea) de spirulină într-un pahar cu apă înainte de masă. În acest mod, se atinge sațietatea mai repede. Chiar dacă aportul de alimente este mai redus, organismul beneficiază de nutrienții necesari din compoziția spirulinei. Studiile au demonstrat că spirulina poate determina următoarele:
- reducerea circumferinței abdominale;
- scăderea apetitului (poftei de mâncare);
- diminuarea procentului de țesut adipos;
- obținerea unui indice de masă corporală mai mic.
Reduce colesterolul
Aportul optim de spirulină pentru exercitarea efectului asupra colesterolului este de aproximativ 2-8 g, în funcție de fiecare pacient. Administrarea regulată a acestui supliment alimentar contribuie la:
- scăderea LDL colesterolului (colesterolul „rău”);
- diminuarea concentrației trigliceridelor;
- creșterea HDL colesterolului (colesterolul „bun”).
Susține sănătatea intestinului
Spirulina are aproximativ 5% din compoziție reprezentată de fibre. 80% dintre acestea sunt fibre solubile (pectină), iar 20% sunt fibre insolubile. Ambele tipuri de fibre au un efect detoxifiant asupra intestinului, stimulând tranzitul intestinal. De asemenea, prin conținutul de magneziu, materiile fecale absorb mai multă apă, ceea ce contribuie la prevenirea constipației.
Pe termen lung, spirulina are un efect benefic asupra florei intestinale normale. Astfel, contribuie la menținerea imunității locale și la prevenirea infecțiilor (enterite).
Ajută la sănătatea inimii
La nivelul sistemului cardiovascular, spirulina are mai multe roluri. Cele mai importante dintre acestea sunt:
- previne ateroscleroza (prin reducerea colesterolului);
- contribuie la menținerea elasticității vaselor de sânge;
- scade tensiunea arterială (în cazul persoanelor diagnosticate cu hipertensiune);
- are efect antioxidant.
Îmbunătățește sistemul imunitar
Prin conținutul crescut în aminoacizi, spirulina stimulează formarea anticorpilor, ceea ce facilitează activitatea sistemului imunitar. De asemenea, în cazul unei infecții, unei boli cronice sau a unui proces neoplazic, această algă potențează sistemului imunitar să asigure vindecarea. O altă proprietate a spirulinei constă în efectul antiinflamator. Astfel, contribuie la reducerea simptomelor deranjante. În plus, formarea leucocitelor (celulelor albe) este favorizată, ceea ce înseamnă că sistemul imun poate să asigure o protecție mai bună împotriva agenților patogeni din mediul exterior (bacterii, virusuri, fungi, paraziți).
Ajută la diabet
Studiile au demonstrat că suplimentarea dietei cu spirulină, între 1-8 g în fiecare zi se asociază cu normalizarea valorii glicemiei à jeun la pacienții cu diabet de tip II. Însă, este important de menționat că spirulina nu înlocuiește regimul alimentar sau medicamentele indicate de către medic.
Poate reduce reacțiile alergice
Persoanele care prezintă alergii manifestă o multitudine de simptome deranjante, care interferă de cele mai multe ori cu activitățile zilnice. Acestea necesită tratament cu antihistaminice, pentru ameliorarea simptomelor. Studiile de cercetare au evidențiat că spirulina are un efect asemănător cu medicamentele indicate în alergii. Aceasta poate reduce simptomatologia și are efect antiinflamator.
Stimulează metabolismul
Suplimentele cu spirulină furnizează organismului vitamine și minerale esențiale. Aportul acestora face ca dorința de a consuma anumite alimente să scadă, reducând apetitul. De asemenea, vitaminele date de spirulină fac ca procesele metabolice să se desfășoare corect.
Ajută la buna funcționare cognitivă
Spirulina favorizează dezvoltarea sistemului nervos. Principala sa contribuție este dată de nutrienții importanți pentru celula nervoasă: vitaminele B, aminoacizii esențiali, acizii grași. Suplimentar, aceasta are și un efect antioxidant, reducând stresul oxidativ. În acest mod, ajută la funcționarea optimă a celulelor nervoase și a proceselor cognitive. Prin stimularea serotoninei previne apariția depresiei și a stărilor de anxietate.
Ajută la combaterea toxinelor
Toxinele pot determina funcționarea inadecvată a multiplelor procese din organism. Acestea provin din multiple surse din mediul exterior (aer poluat, alimente cu pesticide, produse cosmetice, parfumuri). În timp, toxinele se acumulează în organism și afectează starea de sănătate a organismului. Spirulina favorizează eliminarea acestor compuși, prin legarea de aceștia și ulterior, excreția lor din organism. Principalele substanțe toxice care sunt eliminate sunt următoarele:
- mercur;
- cadmiu;
- arsenic;
- pesticide;
- carcinogeni.
Modalități de consum a spirulinei
Spirulina se poate consuma sub mai multe forme, în funcție de preferințele fiecăruia. Cele mai comune modalități de consum ale acestui supliment sunt:
- comprimatele;
- tabletele;
- pulberea.
Există și opțiunea de a consuma comprimate cu spirulină asociată și cu alte plante benefice pentru organism, precum:
- cătină;
- aronia;
- chlorella.
Mod de administrare Spirulină - Cum se ia?
Indiferent de modalitatea de administrare a spirulinei (comprimate, pudră), spirulina se administrează cu o cantitate importantă de lichide. Este de preferat să se bea apă și să se evite cafeaua, ceaiul, sucurile carbogazoase, deoarece acestea pot scădea rata de absorbție a spirulinei. De asemenea, este recomandat ca astfel de băuturi să nu fie consumate în primele 30 minute de la administrarea spirulinei.
Care este doza zilnică recomandată de spirulină?
Doza optimă de spirulină se alege în funcție de:
- sfatul medicului;
- vârsta pacientului;
- patologiile existente;
- prospectul suplimentului alimentar ales.
Cele mai multe studii au demonstrat efectele spirulinei la doze cuprinse între 1 - 8,4 g zilnic. Însă, dozele pot fi modificate în funcție de cerințele nutriționale ale fiecărui pacient. Doza maximă de spirulină este între 10-20 grame. În cazul celor care consumă spirulină sub formă de pudră este important de cunoscut faptul că o linguriță de spirulină cântărește aproximativ 7 grame.
Cât durează cura cu spirulină?
Durata unei cure cu spirulină este în funcție de nevoile fiecărei persoane. În medie, este indicat ca o cură să aibă 6 luni. Se recomandă o pauză de aproximativ o lună. Ulterior, consumul de spirulină poate fi reluat.
Spirulina în sarcină și alăptare
Studiile asupra consumului de spirulină în sarcină nu sunt suficiente pentru a emite concluzii concludente. Unele dintre acestea au evidențiat că și în sarcină și alăptare spirulina își exercită efectele benefice. Cu toate acestea, în funcție de modul în care a fost cultivată și recoltată, pot exista și unele efecte neplăcute asupra fătului. De aceea, înainte de a suplimenta dieta cu spirulină este indicat a consulta medicul.
Spirulina la copii
Spirulina poate fi administrată și copiilor. Efectele benefice ale acestei alege se manifestă și la copii, în acest fel ajutându-i să se dezvolte armonios. Însă, este important a consulta medicul pediatru pentru a determina doza optimă, dar și forma cea mai potrivită de administrare.
Spirulina și Chlorella - Care este diferența?
Atât spirulina, cât și chlorella sunt două alge cu un conținut crescut de nutrienți. Cele două se aseamănă foarte mult în ceea ce privește conținutul de proteine, glucide și lipide. Însă, chlorella are un procent mai mare de vitamine și minerale, dar și o cantitate mai mare de clorofilă. Spirulina are mai puține calorii și prezintă și o cantitate optimă de cupru, dar și o concentrație mai crescută de aminoacizi.
Efectele celor două alge asupra organismului sunt asemănătoare. Însă, acestea prezintă și unele diferențe în ceea ce privește conținutul nutrițional. Prin urmare, pot fi administrate împreună pentru un maximum de beneficiu asupra organismului.
Care este mai bună: silimarina sau spirulina?
Silimarina și spirulina sunt două opțiuni de suplimente alimentare cu multiple beneficii asupra organismului. Însă, studiile au demonstrat că efectele administrării spirulinei pentru o perioadă de aproximativ 6 luni sunt mai numeroase, comparativ cu cele obținute în urma administrării silimarinei. Astfel, a pacienții cărora le-au fost administrate suplimente cu spirulină, s-a evidențiat o scădere mai mare a transaminazelor hepatice (enzime ce sunt marker al distrugerii celulelor hepatice).
Este important de menționat că niciuna dintre cele două suplimente nu înlocuiesc tratamentul medicamentos. De asemenea, administrarea acestora necesită a fi făcută numai după consultul medical și doar cu aprobarea medicului. În funcție de diagnosticul pacientului, medicul poate alege să recomande spirulină sau silimarină.
Spirulina - Contraindicații și Reacții adverse
Spirulina este un supliment alimentar ce poate fi administrat mai multor categorii de pacienți. Însă, în anumite situații, este de preferat a se evita consumul de spirulină. Acestea sunt:
- bolile autoimune - lupus, scleroză multiplă, artrită reumatoidă;
- fenilcetonurie - patologie îm are aminoacidul fenilalanină nu poate fi metabolizat;
- alergii la fructe de mare;
- anumite alergii la alimente;
- afecțiuni hematologice;
- tratamentul cu anticoagulante.
În cele mai multe dintre situații, spirulina nu determină reacții adverse. Însă, la unele persoane, în special dacă este consumată în cantități crescute, spirulina poate da unele efecte adverse, precum:
- stări de greață;
- vărsături;
- cefalee;
- tulburări de somn.
În situația în care spirulina este cultivată în ape poluate, aceasta conține o cantitate crescută de toxine. Administrată pe termen lung, aceste substanțe toxice pot afecta ficatul. De aceea, este important a consuma spirulina doar din surse sigure.
Cât costă spirulina? Preț
Prețul suplimentelor cu spirulină poate varia în funcție de mai mulți parametri, cum ar fi:
- forma de administrare;
- etapele de prelucrare necesare;
- zona unde a fost cultivată;
- concentrația suplimentelor;
- adăugarea altor compuși (cătină, chlorella);
- firma producătoare.
Pentru a alege produsul cel mai eficient calitate-preț este util a consulta categoria suplimentelor alimentare propusă de farmacie.
Întrebări frecvente despre spirulină
Spirulina poate să subțieze sângele?
Studiile nu au evidențiat o modificare a testelor de coagulare la persoanele sănătoase care consumă frecvent spirulină. Însă, în cazul celor urmează un tratament anticoagulant, spirulina pare să potențează efectul acestuia. Cercetările efectuate în acest domeniu nu sunt suficient de elocvente, de aceea pacienții cu afecțiuni hematologice necesită a consulta medicul înainte de a introduce orice supliment alimentar în dietă.
Este posibil să iau în greutate de la spirulină?
Deși spirulina are în componența sa o multitudine de nutrienți esențiali organismului uman, nu a fost demonstrată creșterea ponderală. Însă, în situația în care persoana care urmează o cură cu spirulină consumă grăsimi, carbohidrați în cantitate mare și are o viață sedentară, șansele de a lua în greutate sunt destul de mari, ca urmare a unui stil de viață dezorganizat.
Cremele cu spirulină la ce ajută?
Beneficiile cremelor cu spirulină sunt numeroase. Printre principalele efecte ale acestora asupra pielii se află:
- regenerarea;
- hidratarea;
- protecție împotriva toxinelor din mediu;
- stimularea metabolismului celular;
- reducerea acneei, a dermatozelor.
Spirulina este o algă utilizată frecvent ca supliment alimentar (capsule, comprimante) sau ca ingredient (pudră) în shake-uri, sucuri. Este considerată un superaliment, deoarece are în componența sa numeroși nutrienți benefici pentru sănătatea întregului organism. Poate fi consumată sub diferite forme, în funcție de preferință. Curele pot fi între câteva săptămâni sau luni, cu pauză de aproximativ o lună între ele. Însă, este important de menționat că în cazul persoanelor diagnosticate cu anumite patologii, suplimentele alimentare nu înlocuiesc tratamentul, iar administrarea acestora se face doar cu acordul medicului.
Bibliografie:
- Yakoot, M., Salem, A., Spirulina platensis versus silymarin in the treatment of chronic hepatitis C virus infection. A pilot randomized, comparative clinical trial., BMC Gastroenterol, 12, 32 (2012);
- Devika M., Spirulina: An Overview with Health Benefits and Side Effects., Med Aromat Plants, (Los Angeles) 10: 386, (2021);
- DiNicolantonio J.J. et al., Effects of spirulina on weight loss and blood lipids: a review, Open Heart, 2020, 7:e001003, doi: 10.1136/openhrt-2018-001003;
- Karkos P. D. et al., Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications, Evid Based Complement Alternat Med, 2011, 531053, doi: 10.1093/ecam/nen058; Epub 2010 Oct 19. PMID: 18955364; PMCID: PMC3136577;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/nutrition/chlorella-spirulina#recommendation, accesat la data 20.06.2023;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina#TOC_TITLE_HDR_8, accesat la data 20.06.2023;
- www.alghepam.it, https://www.alghepam.it/nutritional-composition-spirulina/, accesat la data 20.06.2023;
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/diet/spirulina-health-benefits, accesat la data 20.06.2023;
- www.urmc.rochester.edu, https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Spirulina, accesat la data 20.06.2023.